Setup Menus in Admin Panel

Wow, ik ben eigenlijk introvert (en daar ben ik trots op)!

Tot ongeveer mijn dertigste levensjaar was ik in de veronderstelling dat ik extravert was. Ik ben immers sociaal, maak makkelijk contact met nieuwe mensen en ik heb (al zeg ik het zelf) best veel vrienden en kennissen. Toch ben ik er het afgelopen jaar achter gekomen dat ik introvert bent. Hoe kan dat dan? Vraag je je misschien af. Dat heb ik mezelf ook afgevraagd. Want wat is nou precies het verschil tussen een introvert en een extravert? En waarom wilde ik vroeger eigenlijk geen introvert zijn? Hieronder mijn belangrijkste bevindingen. Wellicht herken je er dingen en helpt het jou om je introverte kant (nog) leuk(er) te gaan vinden.

 

Tijdens mijn middelbare schooltijd voelde ik me absoluut niet op mijn gemak en vond dat een lastige periode. Ik durfde bijna nooit iets te zeggen in de klas, laat staat een vraag te stellen. Ik was me intens bewust van mezelf en wat anderen wel allemaal niet van mij zouden vinden. Toen het zesde jaar aanbrak, maakte ik grootse plannen voor wat ik na het slagen voor mijn diploma zou gaan doen. Ik was er vrij snel uit: ik wilde een jaar naar een college in Amerika en daarna zou ik in Leiden gaan studeren.

 

Tijdens mijn studententijd in Leiden en later in Amsterdam heb ik mijn extraverte kant ontzettend ontwikkeld en soms deed ik me uitbundiger dan ik in werkelijkheid was. Zo kreeg ik een keer tijdens mijn bestuursjaar de feedback dat ik meer op de voorgrond moest treden en me meer moest laten horen in de groep. En dus deed ik dat, ook al had ik soms het gevoel dat ik me anders voor moest doen dan ik was. Toch stopte ik dat gevoel weg. Ik was immers extravert en vond het leuk om naar feestjes en borrels te gaan en vaak met anderen af te spreken. Dit ging prima, zolang ik de tijd had om regelmatig alleen te zijn en me terug te trekken. Tijdens de verschillende banen die ik heb gehad en het werken in kantoortuinen, merkte ik dat het dagelijks intensief met anderen bezigzijn me veel energie kostte. Na een dag werken zat ik vaak uitgeput op de bank en had ik nergens zin in. Ik had dit al vaker meegemaakt, dus in het begin besteedde ik er niet zo veel aandacht aan. Totdat ik meer ging lezen over introversie.

 

Het grootste verschil tussen introverten en extraverten wordt onder andere verklaard door de neurotransmitter dopamine. Dopamine heeft onder andere te maken met beloning van gedrag en er wordt gedacht dat extraverte personen meer van dit beloningsstofje in hun hersenen hebben of dat het brein het sneller afgeeft. In ieder geval verlangen extraverten sterker naar een beloning van buitenaf door bijvoorbeeld nieuwe ervaringen op te doen. Dit zorgt voor extra dopamineafgifte en voor een gelukzalig gevoel. Introverten daarentegen zijn gevoeliger voor dopamine en hebben juist baat bij gedoseerde hoeveelheden dopamine. Een te grote hoeveelheid kan leiden tot overprikkeling, wat veel energie kan kosten. Een introvert kan dan juist de behoefte hebben om zich terug te trekken om zo de prikkels rustig te verwerken.

 

Nu denk je misschien: iedereen wil toch veel liever extravert zijn? Lekker onder de mensen en geen last hebben van al die prikkels? Dat dacht ik in eerste instantie ook. Als introvert is het soms lastig om op de rem te drukken en jezelf rust te gunnen in een drukke wereld. Toch is het geweldig om introvert te zijn en het is niet minder goed dan extravert zijn, hoewel introverten misschien een wat suffer imago hebben. Volgens wetenschappelijk onderzoek is echter één op de vijf mensen introvert en hebben introverten andere behoeften om te kunnen excelleren. Want juist omdat de meeste introverten hun omgeving intenser waarnemen, zijn ze vaak creatiever, kunnen ze heel nauwkeurig werken en hebben ze vaak een enorm doorzettingsvermogen.

 

Dit artikel is geen betoog over wat beter is: extravert of introvert. Het is alleen soms lastig om jezelf als introvert te profileren en te accepteren, omdat extravert zijn over het algemeen meer sociaal geaccepteerd is. Dat betekent echter niet dat je je daar als introvert naar zou moeten vormen en je anders voor moet doen dan je bent (zoals ik onbewust deed), want dan werk je jezelf uiteindelijk alleen maar tegen. Alleen door jezelf helemaal te accepteren (extravert, introvert, of iets daar tussenin) en erachter te komen wat voor omgeving jij nodig hebt om tot jouw volle potentie te komen, kun echt stralen. Dit is bijvoorbeeld ontzettend belangrijk bij het inrichten van je ideale werkomgeving. Te veel (of te weinig) prikkels kunnen ervoor zorgen dat je niet optimaal presteert en dat is zonde.

 

Wil je meer weten over hoe jij je werkomgeving zo kiest en inricht dat je optimaal kunt presteren? Binnenkort lanceer ik een online training waarin je leert hoe je werk kan vinden dat écht bij je past en waarin je je volle potentieel kunt benutten. Op de hoogte blijven? Volg mij dan voor meer artikelen en updates of laat je mailadres onderaan deze pagina achter.

 

NB: Uit (psychologisch) onderzoek blijkt dat extraversie en introversie geen zwart-wit dimensies zijn: ieder mens is een uniek pakket van verschillende eigenschappen en karaktertrekken gebaseerd op de Big Five-persoonskenmerken. Meer weten? Het volgende artikel gaat dieper in op de verschillen tussen extravert en introvert: https://www.psychologiemagazine.nl/artikel/extravert-introvert/. Dit artikel gaat dieper in op de rol van neurotransmitters bij extraverter en introverten: https://wetenschap.infonu.nl/diversen/167449-introvert-of-extravert-de-rol-van-neurotransmitters.html. Tevens bevat het boek van de foto op de omslag veel informatie over introversie.

april 17, 2018

0 responses on "Wow, ik ben eigenlijk introvert (en daar ben ik trots op)!"

Leave a Message

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

top
TreeSwing © 2018 | All rights reserved | KvK 71250506 | Reggelaan 13 | 2105VG Heemstede Algemene voorwaarden | Privacy beleid