Setup Menus in Admin Panel

Moet je jezelf veranderen voor een (nieuwe) baan?

Deze titel vergt wellicht enige uitleg. Vaak is het zo dat je aan een nieuwe baan begint omdat je klaar bent voor een nieuwe uitdaging: je wil nieuwe dingen leren en een nieuw avontuur aangaan. Je voelt misschien dat je aan het indutten was bij je oude baan en je wil jezelf verder ontwikkelen. Of je gaat weg omdat het moest of je zat niet op je plek. Wat het ook is: een nieuwe baan betekent vaak een nieuwe ronde met nieuwe kansen. Een schone lei waar je vol frisse energie aan begint.

 

Die frisse energie komt meestal goed van pas omdat je veel nieuwe dingen leert en veel nieuwe informatie te verwerken hebt. Nieuwe procedures, nieuwe collega’s, een andere bedrijfscultuur met andere omgangsvormen en misschien ook wel een heel nieuw takenpakket. Dit vergt vaak aanpassingsvermogen en flexibiliteit. Door al deze nieuwe dingen te leren groei en ontwikkel je je als persoon en schaaf je je vaardigheden bij, maar moet je jezelf ook veranderen voor een baan? Iets waar je zo veel tijd aan besteedt en zelfs misschien iets wat voelt als onderdeel van je identiteit, is dat iets waar je je als persoon naar moet vormen? Of is dat iets wat je automatisch doet als je groeit en je ontwikkelt?

 

Mijn ervaring is dat verandering voor een baan twee kanten heeft. Aan de ene kant de positieve verandering van groei, maar het kan ook gebeuren dat je je te veel aan moet passen in een baan en daarmee kan je identiteit in het gedrang komen. Doordat je te veel met je omgeving meebeweegt en je probeert te voldoen aan bepaalde verwachtingen, kan je je langzaam en onbewust naar die verwachtingen gaan vormen. Je gaat bijvoorbeeld werken bij een groot bedrijf en neemt je voor om daar de corporate ladder te beklimmen. Vervolgens kom je er achter dat dat helemaal niet past bij wie je bent. Hoe hard je ook probeert om door te zetten en je aan te passen aan de omgeving waarvan je vindt dat je er tussen moet passen om succesvol te zijn, uiteindelijk zal je lichaam zich gaan verzetten. Wanneer je je teveel naar je omgeving probeert te vormen en je jezelf daarmee uit het oog verliest, kan dit verschillende lichamelijke en mentale klachten tot gevolg hebben.

 

Maar hoe werkt dit dan precies? Hoe weet je of in een situatie zit waarbij  je jezelf in bochten wringt waardoor jij als persoon klem komt te zitten? Vaak geeft je lichaam je al verschillende signalen, die we vervolgens vaak negeren. Daarnaast heeft het alles te maken met je persoonlijke waarden. Voorbeelden hiervan zijn succes, liefde, rechtvaardigheid, schoonheid, trouw en discipline. Als je bij een bedrijf werkt waar heel hard gewerkt wordt en waar bepaalde opofferingen (bijvoorbeeld in de vorm van vaak overwerken) worden verwacht om succesvol te zijn, kan dat heel goed gaan als succes en status belangrijke waarden voor je zijn. Echter, als je succes net zo belangrijk vindt als liefde (voor je partner en kind bijvoorbeeld) maar je ziet hen bijna niet meer omdat je zo druk bent om succes na te streven, dan kan dat een probleem worden.

 

Als het betekent dat je je overige waarden moet laten vallen voor één enkele waarde kan je je afvragen of je niet te veel verandert voor je baan. Zoals mijn vriend het een tijdje terug zo mooi zei:

“Jezelf veranderen voor een baan hoeft niet slecht te zijn als je nieuwe vaardigheden aanleert of als je groeit als persoon, maar als je je waarden moet veranderen om je baan te kunnen doen, dan is dat niet goed”. Hij heeft helemaal gelijk. Je waarden zijn de kern van wie je bent en waar je voor staat, als je die loslaat, kan je jezelf verliezen en dat is wel het laatste wat je moet willen.

 

Wil je weten hoe je jouw waarden scherp kunt krijgen? Volg mij dan voor meer updates! Binnenkort lanceer ik een online training om je bij deze en gerelateerde onderwerpen te helpen. Tevens kan je je onderaan deze pagina aanmelden zodat je via de mail op de hoogte wordt gehouden.

april 17, 2018

0 responses on "Moet je jezelf veranderen voor een (nieuwe) baan?"

Leave a Message

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

top
TreeSwing © 2018 | All rights reserved | KvK 71250506 | Reggelaan 13 | 2105VG Heemstede Algemene voorwaarden | Privacy beleid