Setup Menus in Admin Panel

Het leed dat afstuderen heet

Over het schrijven van mijn scriptie en mijn afstuderen heb ik lang gedaan. Het kwam er voornamelijk op neer dat ik doodsbang was voor wat mij na het afstuderen te wachten stond. Of beter gezegd: wat er níét op mij te wachtte.

 

De periode van 2012 – 2013 was niet de beste tijd om af te studeren en de gevolgen van de crisis waren nog volop merkbaar op de arbeidsmarkt. Mijn gekozen master (Bedrijfskunde met specialisatie Strategy & Organization) gaf al niet veel meer houvast. Hoewel ik die master had gekozen ‘omdat het zo lekker breed was’, was het ontbreken van specialisatie nu juist een nadeel omdat het veel te veel opties openhield. Business courses, Inhousedagen, kennismakingslunches en borrels bij multinationals, banken en consultancykantoren liep ik af om erachter te komen wat bij mij paste. Het was bijna een fulltime baan op zich. Daarnaast zorgde de onbewuste overtuiging dat ik voornamelijk status en geld moest nastreven ervoor dat ik een richting koos die later totaal niet bij mij bleek te passen.

 

Ik solliciteerde me suf en hoewel ik meestal wel door de eerste paar rondes kwam, kreeg ik afwijzing na afwijzing. Wat deed ik toch verkeerd? Ik begon enorm aan mezelf te twijfelen: was ik wel goed genoeg voor een traineeship? Ik had toch een goed CV? Mijn zelfvertrouwen liep een behoorlijke deuk op en ik voelde me vaak verloren. Solliciteerde ik wel op de juiste banen? Ik had geen flauw idee en wist niet of ik überhaupt wel in de goede richting zocht. Mijn (wellicht ietwat te hoge) verwachtingen dat ik na mijn afstuderen snel een hip traineeship zou vinden, bleek ik resoluut naar beneden te moeten bijstellen.

 

Een aanzienlijk aantal sollicitaties en afwijzingen verder, werd ik aangenomen voor het graduate programma bij een grote IT Consultant op de Zuidas. Ik heb daar ontzettend veel mogen leren: op professioneel vlak, maar met name ook over mijzelf. Ik kwam erachter wat niet bij mij past en vooral ook in welke richting ik me verder wilde ontwikkelen.

 

Inmiddels zijn we een paar jaar verder en eindelijk weet ik welk pad ik moet volgen en heb ik het gevoel dat ik op de goede weg zit. Waar ik eerst geen idee had wat mijn bestemming was, heb ik daar nu een veel beter beeld van en kan ik ergens naartoe werken. Als je niet weet of je naar Londen, Rome of Parijs gaat, kan je immers ook je koers niet bepalen en voel je je hoe dan ook verdwaald. Als je wèl je richting hebt bepaald, kan je de eerste stapjes gaan zetten en naar je doelen toewerken. Al zijn het maar babystapjes, dat maakt niet uit, je bent in ieder geval op weg.

 

In mijn laatste baan als corporate recruiter sprak ik veel bijna- en net-afgestudeerden die zich vergelijkbare vragen stellen. Welke baan past bij mij? Wat kan ik? Wat wil ik? Allemaal vragen waar ik veel mee heb geworsteld (en soms nog steeds mee worstel). Hele normale vragen, waar iedereen wel eens over piekert en misschien zelfs wakker van ligt. Dat is helemaal oké. Het belangrijkste is om te accepteren dat deze vraagstukken bij het leven horen en dat je het niet allemaal voor je dertigste uitgevogeld hoeft te hebben. Hoewel dit soms de heersende moraal lijkt, is het gedoemd te mislukken. Je hoeft echt niet voor je dertigste CEO te zijn (en daarna ook niet als je daar niet blij van wordt).

 

Terugkijkend zou ik tegen mezelf willen zeggen om niet bang om de verkeerde keuze te maken. Soms is een keuze maken beter dan helemaal geen keuze maken. Zelfs een verkeerde keuze zorgt voor vooruitgang en zo kom je erachter wat je vooral níét wil. Door uit te stellen en niks te doen kwam ik niet vooruit en voelde ik me alleen maar ellendiger, omdat het voelde alsof ik vastzat. De angst om het verkeerde te kiezen werd hierdoor alleen maar versterkt, waardoor ik in een vicieuze cirkel terecht dreigde te komen. Gelukkig werd ik wakker geschud en met mijn neus op de feiten gedrukt door iemand die dicht bij mij staat en dit dwong mij om mijn prioriteiten scherp op een rij te zetten en de knoop door te hakken.

april 17, 2018

0 responses on "Het leed dat afstuderen heet"

Leave a Message

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

top
TreeSwing © 2018 | All rights reserved | KvK 71250506 | Reggelaan 13 | 2105VG Heemstede Algemene voorwaarden | Privacy beleid